2018-04-06

Alissa och Malvina är nya praktikanter denna vecka börjat på Geoveta. Nu ser de fram emot arbete både inne och ute i fält. Läs om deras studieval och varför de valt praktik på Geoveta.

Ända från Luleå

Alissa (till höger i bild) kommer från Vallentuna, men studerar till civilingenjör inom miljö och geovetenskap vid Luleå tekniska universitet. Där har hon bland annat läst kurser som geokemi, Va-system och miljöprovtagning och analysering. Alissa säger själv om sitt studieval:

– ”Jag har alltid haft ett intresse för geologi, miljö och vatten och hoppas kunna kombinera fältarbete med kontorsjobb på min framtida arbetsplats”.

Inom Alissas utbildningsprogram ingår åtta veckors praktik i slutet av år tre och hon har valt att göra praktiken hos Geoveta. Alissa uttrycker själv bäst vad hon ser som bäst i att göra praktik:

– ”Det känns roligt att få komma till ett sådant kompetenstarkt team med djupa kunskaper inom mitt utbildningsområde.”

Under praktiken kommer Alissa vara delaktig i två större uppdrag och vara med på allt från fältprovtagning till sammanställning av data vilket hon tycker ska bli spännande.

Vad gör en geolog?

Malvina (till vänster i bild) går sitt tredje år på Stockholms universitet och ska till höstterminen skriva sitt kandidatarbete inom geologi. Malvina passar på att göra en period med praktik under vårterminen. Det är visserligen inte obligatoriskt, men som Malvina själv uttrycker det:

– ”Man lär sig bäst när man får utöva sina kunskaper och jag hoppas på att kunna ta till mig så mycket som möjligt av den kunskap och kompetens som finns tillgänglig på Geoveta”.

Malvina får ofta frågan ”Vad gör en geolog?” och efter knappt tre år kan hon fortfarande inte ge ett rakt svar.

– ”Jag misstänker att det beror på att det är för stort område för att man ska kunna ge ett enkelt svar på den frågan”, säger Malvina. Malvina får då ofta en följdfråga som blir ”Men hur ser en vanlig dag ut för en geolog?”.

– ”Kanske kommer jag efter min praktik kunna ge ett bättre svar på hur en vardag ser ut! Som geokonsult får man ju jobba med alla möjliga typer av projekt och det är bra för mig som fortfarande utforskar möjligheterna och vad jag själv vill.”

Efter gymnasiet där Malvina studerade data- och nätverksteknik jobbade Malvina drygt ett år i kontorslandskap. Då upptäckte hon att det inte var något för henne. Sedan dess har hon varvat studier och jobb i jakten på den ”ultimata utbildningen”. Hon kände sig mest hemma när hon arbetade inom byggbranschen, med praktiskt och aktivt arbete. Malvinas senaste jobb var inom logistik och resthantering på bygget av Mall of Scandinavia. Därifrån gick Malvina till studier på kandidatprogrammet inom geologi, där hon tyckte sig ha hittat den ”ultimata utbildningen”.

Varmt välkomna på praktik hos oss på Geoveta, Alissa och Malvina!