2017-09-08

Varje år, den andra lördagen i september infaller Geologins Dag och har så gjort sedan starten 2001. Under dagen arrangerar företag och föreningar med koppling till geologi och geovetenskap olika aktiviteter för allmänheten runtom i Sverige. Det kan vara föreläsningar, guldvaskning, utställningar och exkursioner. I år kan den intresserade till exempel följa med till gruvan i Garpenberg, gå på rundvandring bland berghällar i Götås eller delta i en föreläsning om ”att göra en upptäckt” på Stockholms universitet.

Geologins Dag är inte bara en dag, det är en ideell förening som sedan starten 2001 verkat för geologi som en allmän och relevant vetenskap i hela samhället, framförallt i skolorna. Gratis utbildningsmaterial delas ut, och i en årlig fototävling kan skolklasser vinna upp till 10 000 kr och en lektion med en riktig geolog.

Geoveta har pratat med Nelly Aroka som är projektledare för Geologins Dag och arbetar på kommunikationsenheten på SGU (Sveriges geologiska undersökning). Vi frågade bland annat om hon har några tips på aktiviteter under den aktuella dagen för oss som inte är skolbarn.

– Det är så mycket härligt nörderi på Geologins Dag! Vilka aktiviteter som du kan ta del av beror på var du bor och vad du själv tycker är intressant, säger Nelly. Gillar man att vara ute i naturen och vara hands-on med geologi, kan man besöka grottor, kalkbrott och gruvor i bland annat Utby, Limhamn och Los. Föredrar man att vara inne och upptäcka geologi kan man besöka Naturhistoriska riksmuseet eller Exploratoriet i Skellefteå. Ett tips är att hälsa på någon av Sveriges alla amatörgeologiska föreningar som arrangerar på Geologins Dag – de har verksamhet året om och ofta fika. Vem sa förresten att geologi och musik inte går ihop? SGU:s egna husband GeoRocks spelar på skrotcentralen i Uppsala!

Vad är den största utmaningen när det gäller att arrangera Geologins Dag?

– Det svåraste är att samordna det nationella firandet med cirka 50 olika aktörer med egna förutsättningar och behov. Dessutom vill vi öka antalet arrangörer så att en större del av allmänheten får ta del av geologi.

Jag har hört att SGU har arbetat med det populära spelet Minecraft. Vad bidrog ni med?

– BetterGeo är en modifikation till Minecraft som SGU har utvecklat. Idén är att spelet som i stort handlar om att utnyttja naturresurser ska få mer verklighetstrogen geologi. Geologins Dag har bidragit med att sprida information om spelet genom att ordna speltillfällen för barn och unga på museet Biotopia i Uppsala.

Tror du att det ökade intresset för geologin hos de som spelar spelet?

– Man kan se BetterGeo som en första introduktion till geologi för de som spelar. Spelaren får på ett roligt och kravlöst sätt ett geologiskt vokabulär och lär sig namn på bergarter och förutsättningar för att gräva, bygga med samt hitta mineral i dem. Förhoppningsvis leder det till ett ökat intresse.  

Vad ska du själv göra under Geologins Dag på lördag?

– Invigningen av Geologins Dag sker alltid dagen innan och i år är det på Öland. Jag tänkte nog stanna på ön och upptäcka den speciella geologin. Det sker massor med aktiviteter där!

 

Bilden: Nelly Aroka från SGU välkomnar allmänheten till Geologins Dag.